بازدید دانشجویان از موزه ملی تاریخ علوم پزشکی
دکتر نمازی: از وقایع نگاری و بزرگداشت محوری به سمت تحلیل تاریخی حرکت کنیم
اردوی علمی دانشجویان از موزه ملی تاریخ علوم پزشکی به همت انجمن علمی دانشجویی طب سنتی ایرانی و طب مکمل با همکاری کمیته دانشجویی توسعه آموزش دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موزه ملی تاریخ علوم پزشکی، در این بازدید که 28 آذر 1402 در موزه ملی تاریخ علوم پزشکی برگزار شد، دکتر حمیدرضا نمازی، رییس موزه، به معرفی بخش های مختلف موزه پرداخت و گفت: موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران یکی از موزههای دانشگاهی تهران است که در سال ۱۳۸۰ خورشیدی در بنایی قدیمی قاجاری در امیرآباد تهران بنا شد. پیش از آن در آن سال ها که اسب نشان دهنده قوت یک حکومت بود، از این بنا به عنوان اصطبل شاهی بهره برداری می شد و اسب هایی از نژادهای مختلف در آن نگهداری می شدند.
وی به معرفی بخش های مختلف موزه پرداخت و گفت: موزه از چندبخش، طب قدیم و ایرانی، بخش دیرین انسان شناسی، بخش چشم پزشکی، دندانپزشکی، روانپزشکی، نسخ خطی و دامپزشکی تشکیل شده که در نوع خود بسیار شاخص است. به عنوان مثال در بخش دیرین انسان شناسی، می توانید شاهد مومیایی طبیعی نهصدساله باشید و همچنین اولین جمجمه جراحی شده در شهر سوخته در آنجا قرار دارد. این بخش از لحاظ تعداد جمجمه ها و سیر تکاملی آرواره ها و دندان ها بسیار مورد اهمیت است.
رییس موزه ملی تاریخ علوم پزشکی سپس به رابطه میان پزشکی تکاملی با تاریخ پزشکی اشاره کرد و گفت: در پزشکی تکاملی ما علت دور بسیاری از بیماری ها را مورد بررسی قرار می دهیم و این در رشته های مختلف کاربرد دارد.
وی افزود: تاریخ فقط توصیف گذشته نیست، بلکه نیازمند تحلیل تاریخی است و باید از وقایع نگاری و بزرگداشت محوری فاصله بگیریم و به سمت تاریخ تحلیلی و تبیین روایت ها پیش برویم. ما به دنبال تاریخ تقویمی نیستیم. غرب اگر قدرت پیدا کرد برای این بود که از تحلیل تاریخی برای شرق شناسی استفاده کرد.
دکتر نمازی سپس به معرفی بخش دندانپزشکی و ساختار شکل گیری آن پرداخت و گفت: اولین یونیت های دندانپزشکی را در اینجا خواهید دید. اما اینکه چرا دندان پزشکی از ترمیم دندان های خراب به سمت زیبایی رفت و لبخند اهمیت پیدا کرد مسئله و پرسش هایی است که نیازمند تحلیل است.
وی در ادامه به داروخانه نظامی، بخش دامپزشکی، غرفه دکتر قریب و پروفسور عدل اشاره کرد.
موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران یکی از موزههای دانشگاهی تهران است که در سال ۱۳۸۰ خورشیدی در بنایی قدیمی قاجاری در امیرآباد تهران بنا شد. آثار به نمایش درآمده در این موزه، یافتههای دورههای پیش از تاریخ، تاریخی و ابزار و ادوات پزشکی در دوره معاصر را در برمیگیرد. این موزه برای نمایش پیشینه طب قدیم و پزشکی نوین ایران در زمینههای گوناگون و شناساندن جایگاه آن در جهان پزشکی با تلاش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران و همیاری سازمان میراث فرهنگی کشور از سال ۱۳۸۰ فعالیت خود را از سر گرفت.
ارسال به دوستان