اشیاء امانی موزه ملی ایران
در سال 1380 همزمان با تاسیس موزه ملی تاریخ پزشکی، موزه ملی ایران به منظور غنی سازی اشیا موزه پزشکی تعداد 163 قلم شی را که از نظر متخصصان پیشینه استفاده آنها به پزشکی بازمیگشت را به صورت امانی در اختیار موزه ملی تاریخ پزشکی قرار داد. این اشیا از آن زمان به صورت نمایشگاه دائمی در سالن های مرکزی موزه به نمایش در آمده اند. نمایش این اشیا در سومین کارگاه بین المللی طراحی نمایشگاه ها (پکن 2015) برگزار شد مورد تقدیر قرار گرفت. این اشیا در طول سال توسط پژوهشگران مورد مطالعه تخصصی قرار می گیرند.
بخش سفال اشیاء امانتی موزه ملی:
شامل 45 قطعه سفال
این قسمت شامل 3 قطعه سفال اهدایی خانم دکتر شرقی و 46 قطعه اشیا موزه ملی است. انسانها وقتی از غارها حرکت کردند و به سمت رودخانها رفتند برای گسترش کشاورزی، خانه هایی ساختند که استحکام کافی نداشت (برای نقاشی کردن روی دیوارها). بنابراین شروع به ساخت ریتون کردند. ریتون به ظرفهایی گفته میشود که یا کاملاً شبیه حیوانات ساخته میشدند یا اینکه جزیی از حیوانات در آنها به کار میرفت. مثلاً جایی که میخواستند برای ظرف آبریز بگذارند شبیه منقار پرندگان یا شاخ حیوانات میساختند و یا جایی که میخواستند برای ظرف پایه بگذارند شبیه سم حیوانات میساختند. اعتقاد داشتند با خوردن آب یا غذا از داخل این ظرفها قدرت حیوانات به آنها منتقل میشود و میتوانند بر آنها غلبه کنند. باور غلبه بر طبیعت همیشه همراه بشر بوده، چه زمانی که از نقاشی دیواری غارها استفاده میکردند و چه زمانی که ریتون میساختند و چه زمانی که از ابزار دعا درمانی استفاده میکردند. بسیاری از این ظرفها هم به صورت مستقیم در داروسازی استفاده میشده است. مهم ترین ظرف این قسمت، ظرف تقطیر است که از لحاظ ساختار جایگاه ویژه ای در تاریخ پزشکی دارد.
بخش شیشه اشیاء امانتی موزه ملی:
شامل 30 قطعه شیشه
شیشه ها: در این بخش از موزه نمونهایی از شیشه های دوران تاریخی وجود دارد. پیشینه ی ساخت شیشه به 3200 سال پیش برمیگردد. اولین شیشه ها در معبد چغازنبیل شوش به عنوان عنصری وابسته به معماری استفاده شد. شیشه در دورههای بعد سیر صعودی خود را طی کرد تا به شکل معمول رسید. گفته شده اینگونه شیشه ها در داروسازی استفاده میشدند. چون نسبت به سفالی که قبلاً استفاده میشد بهداشتی تر بود، در ضمن معیارها و سنجشها در این شیشه ها بهتر رعایت میشد.
بخش برنز اشیاء امانتی موزه ملی:
شامل 88 قطعه برنز
مفرغ (برنز): پیشینه ساخت مفرغ در کشور ما به بیش از 3000 سال پیش باز میگردد. در آن زمان مردمی در منطقه لرستان آلیاژ مفرغ یا برنز را ساختند. آلیاژ از ترکیب دو فلز مس و قلع به دست میآید. زمانی که مردم لرستان آلیاژ برنز را ساختند مردم تمدنهای همجوار از فلز خالص استفاده میکردند. آلیاژ برنز نسبت به دو فلز قبلی استحکام بیشتری داشت، در ضمن تزیینات بیشتری میتوان روی آن انجام داد. بسیاری از این اشیا مربوط به جراحی های اولیه هستند که به آنها نیشتر میگفتند که برای باز کردن چرکها و دملها استفاده میشدند.
کارشناس موزه: فاطمه احمدی